Robbengat Wandeltocht Lauwersoog

Archiefbericht
Foto: © Lauwersland Online

LAUWERSOOG – Op 5 februari 2011 organiseert de wandelsportvereniging FLAL (Friese Lange Afstand Lopers) de Robbengat Wandeltocht met drie afstanden 25, 40 en 50 km. De start en finish is bij Restaurant Waddenzeezicht aan de Zeedijk 1 op Lauwersoog.

De routes gaan door het natuurgebied Lauwersmeer en de dorpen Oostmahorn, Esonstad, Paesens, Moddergat, Ezumazijl, Dokkumer Nieuwe Zijlen, Zoutkamp en Vierhuizen.

De 50 km. start om 08:45 uur, de 40 km. om 09:00 uur en de 25 km. om 09:15 uur. De mogelijkheid tot inschrijven sluit om 09:30 uur. Het start-/finishbureau sluit om 18:00 uur.

Voor meer informatie zie www.flal.nl / programma / wandeltochten of bel 058 – 266 4335 of 058 – 266 3728.

Korte informatie over de routes

De drie routes gaan voor een groot deel door het Lauwersmeergebied. Dit natuurgebied is ontstaan door de afsluiting van de Lauwerszee voor de veiligheid van het achterliggende land in Friesland en Groningen. In het Lauwersmeergebied worden veel van de open vlaktes (ca. 2000 ha.) rondom het meer kort gehouden door grote grazers, waaronder circa 250 Schotse Hooglanders en circa 150 Konikpaarden. Ook reeën, konijnen en (roof)vogels hebben er hun leefgebied. In het midden en oosten van het Lauwersmeergebied is vrijwel alleen natuur. Het gebied heeft sinds 12 nov. 2003 het predicaat Nationaal Park Lauwersmeer.

De 25 km. gaat dwars door het natuurgebied naar Vierhuizen (dateert uit 1525) met de prachtig gerestaureerde kerk (winnaar Bank-/giro Loterij Restauratie) en Korenmolen De Onderneming uit 1858. De 40 en de 50 km gaan door en om het natuurgebied naar Oostmahorn, Esonstad, Ezumazijl, Dokkumer Nieuwe Zijlen, Zoutkamp en Vierhuizen, waarbij de 50 km. nog een uitstapje maakt naar het tweelingdorp Paessens / Moddergat. Alle routes gaan gezamenlijk terug door het Lauwersmeergebied en langs het internationale oefendorp voor stadsguerrillatechniek van Defensie.

De finish is weer op Lauwersoog.

Reacties

Verder in het nieuws

Gewapende man dringt mediapand in Hilversum binnen

Noord-Holland

■ HILVERSUM – Tijdens een uitzending van het achtuurjournaal van de NOS op de NPO kwam een man met een wapen het NOS-gebouw binnen en gijzelde een beveiliger. De man zou zendtijd hebben geeist omdat er anders op meerdere locaties in Nederland een bom zou ontploffen.

Met de beveiliger liep hij verder het gebouw in en de politie werd ingeschakeld. De man kon overmeesterd worden en werd aangehouden.

Speciale eenheden van de politie onderzoeken momenteel het gebouw om er zeker van te zijn dat er geen tweede persoon aanwezig is.

22:15 uur:
Om 22:30 uur wordt over dit incident een persconferentie gehouden in het gemeentehuis van Hilversum.

22:35 uur:
Het mediapand is door de politie vrijgegeven.

23:10 uur:
Meer informatie leest u in de lijst met de meestgestelde vragen.

Reacties

ZorgnaZorg regelt transfers patiënten tussen ziekenhuis en verpleeghuis

Drenthe Groningen

■ NOORD-NEDERLAND – Bij een door UMCG, Martini Ziekenhuis en Zorggroep Groningen gezamenlijk georganiseerd seminar is vandaag de Coöperatie ZorgnaZorg opgericht. Deze coöperatie gaat in Noord-Nederland de transfers van patiënten regelen tussen ziekenhuis en verpleeghuis.

ZorgnaZorg is enkele jaren geleden als project gestart. Het doel was om de patiëntentransfers tussen ziekenhuis en verpleeghuis beter te organiseren. Door deze samenwerking is in de afgelopen jaren veel verbeterd in deze transfers. Vraag en aanbod zijn op een plaats bij elkaar gekomen. Een patiënt krijgt hierdoor de juiste zorg door de juiste zorgaanbieder op het juiste tijdstip. Daardoor liggen patiënten niet nodeloos lang in een ziekenhuisbed. Daarmee kan de revalidatie van de patiënt eerder starten en is de kans op infecties kleiner. Verder heeft dit geleid tot een kortere ligduur in ziekenhuizen. Bovendien verloopt de overdracht van de gegevens van de patiënt nu beter. Ook hebben de ziekenhuizen meer zicht op de uithuisplaatsingen gekregen dan voorheen.

Inmiddels is sprake van een succesvolle regionale samenwerking: alle ziekenhuizen en verpleeghuizen in Groningen en een groot aantal in Drenthe doen mee. Deze samenwerking wordt gestructureerd in de Coöperatie ZorgnaZorg waarbij de huidige deelnemers lid worden van de coöperatie. Door de ‘open’ constructie van de coöperatie kunnen andere zorgaanbieders zich later aansluiten.

Bij het symposium waren ongeveer 150 professionals en managers uit de zorg aanwezig.

© Martini Ziekenhuis

Reacties

Mannen aangehouden in bus op Groninger Hoofdstation

Groningen

■ STAD GRONINGEN – De politie heeft donderdagmiddag op het busstation bij het Groninger Hoofdstation twee mannen aangehouden. Dit na een melding dat één van hen in het bezit zou zijn van een vuurwapen.

Bij de Meldkamer Noord-Nederland kwam een telefoontje binnen dat twee mannen in een lijndienstbus ruzie met elkaar hadden. Volgens de melder had één van hen een vuurwapen. Reden genoeg om met meerdere agenten naar het Hoofdstation te gaan. Toen de bus arriveerde werden de twee mannen aangehouden. Dit werd gedaan door agenten in kogelwerende vesten en met getrokken pistool. Beide verdachten werden gefouilleerd, maar een wapen werd niet aangetroffen. Ook in de bus werd niets gevonden. De twee werden vervolgens naar het politiebureau gebracht.

Al snel bleek dat van een vuurwapen geen sprake was. Wel komt de politie graag in contact met de inzittenden van de bewuste bus. Door de consternatie op het station zijn niet alle namen van de passagiers genoteerd. Zij kunnen wellicht meer vertellen over de ruzie en de eventuele aanleiding. Daarnaast kan aan hen, indien dat nodig is, slachtofferhulp worden aangeboden.

De bettrokken buspassagiers kunnen bellen met de politie via 0900 – 8844.

Reacties

Gast van de Staten – Alles wat u wilt weten over de verkiezingen

Drenthe

■ DRENTHE – Op 18 maart zijn er Provinciale Statenverkiezingen. Waarom zou u gaan stemmen? Welke partijen doen er mee? En hoe weet u welke plannen zij hebben?

Degenen die op woensdag 28 januari Gast van de Staten waren, weten inmiddels alles over de verkiezingen. Statenleden Marianne van der Tol (D66) en Nico Uppelschoten (PVV) hebben de ruim 30 gasten op enthousiaste wijze meegenomen in de bijzondere wereld van het provinciaal bestuur.

Wilt u ook meer weten over de Provinciale Staten van Drenthe? Meldt u dan aan voor een kijkje achter de schermen in het Provinciehuis als Gast van de Staten. Bent u onze gast op 11 maart? Bel of mail naar 0592 – 365 519 / statengriffie@drenthe.nl.

© Provincie Drenthe

Reacties

Enexis kiest definitief voor inzet speurhonden bij opsporing storingen

Nederland

■ Storingsduur ingrijpend verkort en klanttevredenheid hoger!

NEDERLAND –  Netbeheerder Enexis laat in 2015 speurhonden definitief een bijdrage leveren aan de opsporing van netwerkstoringen, te beginnen in Noord-Brabant en Limburg. Verwacht wordt dat daarmee in 2015 tussen 150 en 200 laagspanningsstoringen sneller kunnen worden verholpen dan nu. In 2016 volgen naar verwachting de andere voorzieningsgebieden van Enexis in Oost- en Noord-Nederland. De inzet van de honden verkort de opsporingstijd omdat met een getrainde speurhond een storing vaak sneller kan worden gelokaliseerd dan met de huidige technische middelen. Ook wordt daardoor het uitschakelen van de hoofdzekering in alle bij de storing betrokken woningen overbodig zodat klanten niet zonder stroom komen te zitten. Bovendien blijkt dat honden zelfs toekomstige storingen kunnen helpen traceren.

Het besluit is het gevolg van een gezamenlijk ontwikkel- en testprogramma van circa twee jaar van Enexis met honden en begeleiders van het Belgische bedrijf The Sniffers. Hierbij is gebleken dat getrainde Mechelse en Duitse herders via hun neus tot 1000x beter waarnemen dan de huidige technische apparatuur voor het opsporen van storingen. Rond 1 op de 10 geteste honden is geschikt als stroomspeurhond. Gebleken is verder dat deze honden, na een intensieve (belonings-)training van 1,5 jaar, de verbrandingsgassen van een storing tot op 70 centimeter diepte kunnen waarnemen (de reguliere stroom-kabeldiepte). Zelfs tot drie dagen na een storing kan een getrainde hond aangeven waar de storing plaatsvond.

Dit betekent een ingrijpende verkorting van de zoektijd, en dus van de doorlooptijd van storing. Normaliter duurt opsporen en repareren gemiddeld zo’n 6 uur. Opsporen van een laagspannings-storing kan door een meetwagen een verhoogde spanning of een elektrische puls door het gestoorde net te laten sturen. Omdat die te hoog is voor de elektrische apparaten in huis, vereist de veiligheid dat deze woningen van het net worden afgeschakeld. Indien een of meerdere bewoners niet thuis zijn, moet de (aansluit)kabel worden geknipt. Een gerichte inzet van een speurhond maakt deze tijdrovende activiteiten overbodig. Honden leveren zo een bijdrage aan zowel het terugdringen van storingsminuten als aan het verhogen van de klanttevredenheid.

Aanvulling op de vertrouwde meetapparatuur.

De honden vormen geen vervanging maar een aanvulling op de bestaande meetapparatuur. Die blijft, naast voor een aantal andere essentiële taken, ook nodig voor het snel verkleinen van het storingszoekgebied. Ook storingen onder gesloten wegdek en bij een hoge waterstand blijven vragen om de inzet van meetapparatuur.
Wel is gebleken dat de honden ook nog incidenteel inzetbaar zijn bij een lastige soort storing: de sluimerende storing. Daarbij zorgt vocht voor wisseling van de kwaliteit in de verbinding tussen twee kabels. Tijdens het testprogramma werd duidelijk dat honden ook hierbij al gassen kunnen vernemen terwijl van een echte storing geen sprake is en de meetwagens geen metingen doen. Hiermee kunnen preventief storingen worden voorkomen.

Over Enexis

Enexis is de regionale netbeheerder in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland (Noordoostpolder), Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Het bedrijf is belast met de ontwikkeling en aanleg van energiedistributienetwerken (gas en elektriciteit) en het onderhoud en beheer van deze netten. Daarmee is Enexis als schakel tussen de klant en de energieleverancier verantwoordelijk voor de energievoorziening van meer dan 2,6 miljoen klanten. Enexis heeft 4.300 medewerkers.

www.enexis.nl

Reacties

Wetterskip Fryslân alert op stormschade aan beschadigde kades

Fryslân

■ ZUIDWEST FRYSLÂN – Wetterskip Fryslân is alert op stormschade aan de beschadigde kades in het zuidwesten van Fryslân.

Het stormachtige weer kan extra schade veroorzaken aan de kades die zijn getroffen door de muizenplaag. Er is echter geen reden tot bezorgdheid. Na de inspectieronde van gistermiddag heeft het waterschap de situatie goed in beeld en treft, waar nodig, direct maatregelen.

Actie vereist?

Ziet u een situatie die direct gevaar oplevert en actie vereist? Neem dan contact op met Wetterskip Fryslân, telefoon 058 – 292 22 22 (tijdens kantooruren) of met het milieualarmnummer 058 – 212 24 22 (buiten kantooruren).

© Wetterskip Fryslân

Reacties

Staten in debat over schaapskuddes

Drenthe

■ DRENTHE – De traditie van de gescheperde schaapskuddes in Drenthe mag niet verloren gaan, vindt CDA-Statenlid Harry van de Pol.

In de Statenvergadering van 28 januari diende het CDA hierom een motie vreemd aan de orde in, waarin wordt voorgesteld om de mogelijkheden te verkennen om de schaapskuddes op de immateriële werelderfgoedlijst van Unesco te plaatsen. De motie is uiteindelijk met meerderheid van stemmen aangenomen (VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, ChristenUnie, SP, D66).

Lees hier de motie vreemd aan de orde over gescheperde schaapskuddes.

© Provincie Drenthe

Reacties

Partners gaan elkaar te lijf in Sneek

Fryslân

■ SNEEK – De politie heeft donderdagochtend een 26-jarige inwoonster van Sneek aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De vrouw had tijdens een ruzie haar 22-jarige partner vermoedelijk gestoken met een mes.

Bewoners van de wijk Lemmerweg-oost waarschuwden de politie toen ze hoorden dat de twee ruzie met elkaar hadden. Eerst in hun eigen woning en later op straat. Toen de agenten arriveerden zagen ze de twee al schreeuwend op straat staan. De man was gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De vrouw werd direct aangehouden. Ze werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

De 22-jarige man zal op een later tijdstip ook als verdachte worden gehoord.

Reacties

Automobiliste ernstig gewond bij ongeval in Zwiggelte

Drenthe

■ ZWIGGELTE – Een 70-jarige automobiliste uit Smilde is woensdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een ongeval op de Halerweg.

Door nog onbekende oorzaak raakte de vrouw met haar auto van de weg en botste daarbij tegen een boom. Voorbijgangers schoten te hulp en waarschuwden de hulpdiensten. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens overgebracht naar het UMCG.

De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) stelt een nader onderzoek in.

Reacties

Groninger aangehouden na inbraak in supermarkt

Groningen

■ STAD GRONINGEN – Een 20-jarige inwoner van Groningen kon dondernacht door de politie worden aangehouden na een inbraak in een supermarkt aan de Eikenlaan.

Een omwonende van de winkel werd rond 01:30 uur wakker van glasgerinkel en waarschuwde de politie. Agenten zagen dat er was ingebroken en dat de dader zich aan het glas moest hebben gesneden. Uit de winkel waren verpakkingen van staatsloten weggenomen.

Aangezien de werkwijze overeenkwam met die van een recente inbraak in een andere zaak waar een verdachte was aangehouden, werd de woning van de betreffende man in de gaten gehouden. De persoon in kwestie kwam daar later in de nacht aanlopen en bleek gewond aan zijn hand.

De 20-jarige werd gearresteerd en ingesloten.

Reacties