Proeverij (H)eerlijk Hoogeland in Kloosterburen

Archiefbericht

KRUISWEG/KLOOSTERBUREN – Op 6 augustus 2011 organiseren minicamping ‘Bie diek’ en antiquariaat “Bij tij en ontij” van 11:00 tot 16:00 uur een proeverij op het terrein van “Bie diek’ aan de Hogeweg 33 in Kruisweg.

Tijdens de proeverij kan iedereen die van lekker, puur eten houdt kennis maken met (h)eerlijkheden van het Hoogeland.

Op het Hoogeland zit een groot aantal ondernemers en producenten van bijzonder, lekker voedsel, gemaakt met in het achterhoofd de gedachte van duurzaamheid en ‘eenvoud is goud’. Er is een overvloed aan gezond, eerlijk eten en seizoensproducten. Zo zijn er onder andere roomzachte, biologische kwark uit Hornhuizen, duindoornbessen uit Kloosterburen en oesters van het wad uit Lauwersoog.

Een aantal restaurants en cateraars laat zien hoe de producten verwerkt kunnen worden tot tongstrelende gerechten. De organisatie hoopt dat voor bezoekers van de proeverij een wereld aan smaak open gaat. Bij mooi weer vindt het evenement buiten plaats, bij slecht weer binnen. De entree is gratis.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.smaakstad.nl.

Reacties

Verder in het nieuws

Fietsster belaagd in Wetsinge

Groningen

■ WETSINGE – Een 12-jarige fietsster uit Winsum werd dinsdagmiddag rond 16:40 uur op de Oudeweg in Wetsinge belaagd door een nog onbekende fietser.

Het meisje was onderweg van school naar huis toen ze op de Oudeweg in Wetsinge van haar fiets werd geduwd door een voor haar onbekende fietser. De man eiste geld van het slachtoffer. Dit had ze niet en daarop pakte haar belager haar stevig vast. Hij vroeg daarop wederom om geld. Een passerende fietser zag dit alles gebeuren en greep in. De belager vertelde dat hij het meisje wilde helpen omdat ze was gevallen. Vervolgens ging de man er snel vandoor.

Meerdere agenten en deelnemers van Burgernet keken naar de dader uit. Hij werd echter niet meer aangetroffen. Het slachtoffer heeft inmiddels aangifte gedaan en nader onderzoek volgt dan ook.

Reacties

100 zoogdieren geschikt als huisdier

Nederland

■ NEDERLAND – Ongeveer 100 zoogdieren kunnen (soms onder diersoortspecifieke voorwaarden) als huisdier gehouden te worden. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Wageningen Universiteit (WUR). Voor eigenaren die een huisdier hebben dat niet meer is toegestaan komt een overgangsregeling. Dit houdt in dat het huisdier mag blijven totdat het overlijdt. Er mag alleen niet meer mee gefokt worden. De huisdierenlijst gaat 1 februari 2015 in. D

at heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt.

Dijksma: ‘Er is ruim 20 jaar gesproken over een huisdierenlijst en nu is het zover. In Nederland zijn er ongeveer een 300 verschillende zoogdiersoorten die als huisdier worden gehouden, maar lang niet allemaal zijn ze daar geschikt voor. Daarom stellen we daar nu paal en perk aan. Sommige dieren kunnen aantoonbaar niet gehouden worden, dus moeten we ook stoppen met het toestaan ervan.’

Voorwaarden

Naast de algemene huisvestings- en verzorgingsnormen die nu al gelden, blijkt dat een bepaald aantal diersoorten alleen te houden is onder hele specifieke voorwaarden voor dat dier. Daarnaast zal een registratieverplichting gaan gelden. Anders is het houden van deze dieren niet meer toegestaan. Speciaal voer en voldoende leefruimte zijn bijvoorbeeld voorwaarden. Zeker nog een honderdtal diersoorten moeten de komende maanden nog beoordeeld worden. Op grond van een positieve beoordeling, kunnen er de komende tijd nog dieren aan de lijst worden toegevoegd.

Overgangsregeling

Voor particulieren of bedrijven die een dier houden dat niet meer is toegestaan, komt een overgangsregeling. Dieren mogen gehouden worden tot hun dood, maar er mag niet meer mee gefokt worden. Om dit controleerbaar te maken, komt er een registratieverplichting, zodat overzichtelijk is voor welke houders het overgangsrecht geldt. De bewijsvoering dat het dier in leven was op het moment dat het verbod ingaat, ligt bij de houder. Hierbij kan gedacht worden aan een dierenartsenverklaring dat in combinatie met de registratie afdoende bewijs kan vormen voor het legaal houden van verboden dieren. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zal in samenwerking met onder meer de KLPD en de NVWA zorgen voor handhaving van de lijst.

© Rijksoverheid

Reacties

Schapen doodgereden in Sint Jacobiparochie

Fryslân
Foto: © Lauwersland Online

■ SINT JACOBIPAROCHIE – Een 35-jarige automobilist uit Sint Annaparochie kreeg dinsdagavond op de Zuiderweg in Sint Jacobiparochie een groep losgebroken schapen voor zijn wagen.

Drie schapen overleefden de botsing niet, een vierde dier werd door de politie uit haar lijden verlost. De 35-jarige automobilist bleef ongedeerd.

De provinciale weg moest vanwege het ongeluk enige tijd worden afgesloten. In totaal bleken zo’n 80 schapen te zijn uitgebroken.

Reacties

Dronken Marumer aangehouden voor geluidsoverlast

Groningen

■ MARUM – De politie heeft dinsdagavond een 34-jarige inwoner van Marum aangehouden. De man veroorzaakte veel geluidsoverlast door harde muziek te draaien in zijn woning.

Dinsdagavond laat klaagden diverse buurtbewoners over geluidsoverlast. Toen de agenten arriveerden was de housemuziek direct hoorbaar. Reden genoeg om de veroorzaker aan te spreken. Een normaal gesprek was niet mogelijk omdat de man zwaar onder invloed van alcohol verkeerde en uiteindelijk werd hij dan ook aangehouden.

De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Reacties

Motorrijder met cv-ketels aan de haal in Hoogeveen

Drenthe

■ HOOGEVEEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op het Prins Mauritsplein een 36-jarige motorrijder uit Hoogeveen aangehouden op verdenking van heling. Achter de motor van de man zat een aanhangwagen met daarin twee cv-ketels. De agenten hadden het sterke vermoeden dat die van diefstal afkomstig waren.

Surveillerende agenten reden over de Industrieweg in Hoogeveen. Ze zagen daar een motor met daarachter een aanhanger. Deze opvallende combinatie trok de aandacht omdat de motorrijder geen helm droeg en de aanhanger niet was voorzien van verlichting. De 36-jarige man kreeg dan ook een stopteken, welke hij negeerde. Uiteindelijk stopte hij op het Prins Mauritsplein en wilde er toen te voet vandoor gaan. Agenten wisten dat te voorkomen en hielden hem staande.

De motorrijder bleek niet in het bezit te zijn van een motorrijbewijs. Daarnaast zagen agenten twee cv-ketels in de aanhanger liggen. Gezien het tijdstip vreemd… Hij werd dan ook aangehouden op verdenking van heling en het rijden zonder rijbewijs.

De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. De motor, de aanhanger en de cv-ketels zijn in beslag genomen.

Reacties

Lawaaierige automobilist aangehouden in Leeuwarden

Fryslân

■ LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagochtend vroeg op het Cambuursterpad een 36-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden voor het veroorzaken van veel geluidsoverlast.

Buurtbewoners waren ’s ochtends wakker geworden van harde muziek. In de straat stond een auto geparkeerd met daarin de 36-jarige Leeuwarder. Hij had alle ramen open en zijn radio op het hoogste volume staan. Reden genoeg om de politie te waarschuwen.

De 36-jarige zat nog steeds in zijn auto maar was niet aanspreekbaar. Met enkele pijnprikkels werd hij wakker gemaakt. De Leeuwarder maakte een zeer verwarde indruk. De agenten hadden dan ook het idee dat hij onder invloed van drugs verkeerde.

De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar kreeg hij een bekeuring voor het veroorzaken van geluidsoverlast. Daarnaast kreeg de Leeuwarder een rijverbod voor een aantal uren opgelegd.

Reacties

Roemenen in Emmen betrapt op winkeldiefstal

Drenthe

■ EMMEN – Twee inwoners van Roemenië werden dinsdag door de beveiliging van een elektronicaketen aan het Noorderplein in Emmen betrapt op diefstal van twee mobiele telefoons.

Het tweetal bleek ook nog te worden gezocht voor diefstal in een winkel van dezelfde keten in Amsterdam. De mannen van 30 en 43 jaar hadden eveneens eerder geprobeerd toe te slaan bij een winkel in Leeuwarden.

De twee zijn door de politie aangehouden en ingesloten.

Reacties

Inbrekers betrapt in Verkeerspark Assen

Drenthe

■ ASSEN – De politie kon dinsdagavond twee inbrekers arresteren op het terrein van het verkeerspark in Assen.

Agenten doorzochten het gebouw en het terrein nadat rond 20:30 uur het inbraakalarm was afgegaan. Achter op het park werden twee personen gevonden die zich in de bosjes hadden verstopt. Een van hen liep bij de arrestatie een beet van een politiehond op.

Beide verdachten, een 28-jarige inwoner van Assen en een 16-jarige jongen uit Bovensmilde, hadden tassen met gestolen gereedschap en metalen bij zich. Het tweetal is ingesloten.

Reacties

Inwoner van Emmer-Compascuum aangehouden voor verboden wapenbezit

Drenthe

■ EMMER-COMPASCUUM – De politie heeft dinsdagmiddag een 20-jarige inwoner van Emmer-Compascuum aangehouden.

De man was in het bezit van een stroomstootwapen. Dit verboden wapen werd in beslag genomen.

De 20-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Reacties

Dieven vast in de modder in Wildervank

Groningen

■ WILDERVANK – De politie kon dinsdag bij Wildervank twee vermoedelijke dieven arresteren omdat de mannen zich met hun auto in de modder hadden vastgereden.

De politie kreeg een telefoontje dat er achter op de Meihuizenweg een auto vast zat waarbij twee mannen stonden die zich verdacht gedroegen. Toen agenten een kijkje namen, bleek naast de vastgereden auto een onafgesloten container te staan. Agenten vonden het opengebroken slot van de container in een deurvakje van de auto. In de wagen lagen eveneens jerrycans en slangen.

Het tweetal, een 26-jarige en een 31-jarige inwoner van Musselkanaal, werd aangehouden voor poging tot diefstal.

Reacties