Bromfietser gewond na eenzijdig ongeval

Een 46-jarige bromfietser uit Hoornsterzwaag is vrijdagavond bij een eenzijdig ongeval gewond geraakt op de P.W. Janssenweg in Jubbega.

Vanwege werkzaamheden was een deel van de weg opengebroken. De bromfietser besloot via de berm verder te rijden. Echter door het hoogteverschil kwam de man met zijn brommer ten val. Hij liep daarbij letsel op aan zijn been. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Daar werd ook een bloedproef afgenomen omdat de agenten het sterke vermoeden hadden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde.

Reacties

Verder in het nieuws

NTR lanceert app NTR Routes

Nederland

■ NEDERLAND – Omroep NTR heeft de app NTR Routes gelanceerd, waarmee je bij bezienswaardigheden in steden korte filmpjes kunt bekijken. De filmpjes komen uit tv-programma’s van de NTR en uit de rijk gevulde videosite van Schooltv. Het eerste programma dat in de app te vinden is, is de informatieve serie Hier zijn de Van Rossems, die 6 februari van start gaat op NPO 2.

De app NTR Routes is nu gratis te downloaden in de App Stores van Google en Apple. NTR Routes is zowel op mobiel als tablet te gebruiken.

Het idee voor de app komt voort uit de NTR Challenge, een interne competitie onder medewerkers van de NTR, met als doel de innovatie binnen de eigen omroep te stimuleren. Na ‘Hier zijn de Van Rossems’ wordt het aantal routes in de app verder uitgebreid en worden steeds meer speciale locaties in Nederland met video verrijkt.

Hier zijn de Van Rossems

In ‘Hier zijn de Van Rossems’ bezoekt Maarten van Rossem samen met zijn broer Vincent en zus Sis een zestal steden. Ze nemen elkaar mee naar locaties of objecten, die de anderen niet of minder goed kennen en vertellen elkaar daar verhalen over. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent als expert op het gebied van architectuur. De steden die ze aandoen zijn Maastricht, Rotterdam, Brugge (B), Naarden, Dordrecht en Essen (D).

Met de NTR Routes app kun je op dezelfde manier als de Van Rossems een tour door de steden maken. Aan de hand van hun korte verhalen bij interessante plekken ontdek je de steden op een verrassende en leerzame manier.

Meer informatie over de app is te vinden op de pagina www.ntrroutes.nl.

© NTR

Reacties

Doedag Lauwers College Buitenpost groot succes

Fryslân
Met ruim 260 leerlingen was het gezellig druk in de kantine

■ BUITENPOST – Ruim 260 basisschoolleerlingen uit groep acht namen op 28 januari 2015 deel aan de Doedag van het Lauwers College aan de Hoefslag in Buitenpost. In verschillende vaklokalen maakten zij tussen 14:00 en 16:00 uur kennis met vakken die ze in de brugklas zullen krijgen. De lessen werden verzorgd door een twintigtal docenten. Behalve de enthousiaste kinderen mocht de school ook zo’n 45 ouders en andere genodigden welkom heten.

In de kantine werd voor de volwassen bezoekers een presentatie gegeven door de heer Holwerda (locatiedirecteur) en de heer Van der Schaaf (teamleider VMBO). Zij beantwoordden ook vragen van ouders. De leerlingen volgden ondertussen drie verschillende vakken. Bij Engels legde de docent precies uit hoe de stof in de brugklas behandeld wordt. Tot slot werd er bingo gespeeld met Engelse getallen. Bij het vak Frans ontdekten de bezoekertjes dat de Nederlandse taal best veel Franse leenwoorden kent. Het vak scheikunde onderwees de leerlingen in spe een aantal stofeigenschappen. De opgedane kennis werd meteen in de praktijk gebracht, omdat ze de gruwelijkste (imitatie)verwondingen op elkaars handen gingen fabriceren.

De Lauwersband zorgde onder leiding van de muziekdocent voor sfeervolle muzikale ondersteuning in de pauze. Alle leerlingen kregen in de aula iets te drinken met wat lekkers erbij.

Michelle, Senne en Marit uit Kollum (op de foto hieronder) volgden lessen bij Duits, maatschappijleer en LO. Nu kunnen ze zichzelf voorstellen in het Duits, bij maatschappijleer werden de eerste stappen richting het debat gezet en bij LO werd er geünihockeyd en maakten ze salto’s op de trampoline. Deze werden gefilmd zodat de leerlingen ze terug konden zien, en zo hun techniek konden verbeteren. Na de proeflessen weten Michelle, Senne en Marit zeker dat ze volgend jaar dagelijks naar het Lauwers College willen. “Het is mooi en groot, vooral het Junior College. En het is fijn dat de brugklassers apart van de grote kinderen les hebben.” Dat het vanuit Kollum maar een kwartier fietsen is, is mooi meegenomen.

Lauwersland Online | Doedag Lauwers College Buitenpost groot succes

Reacties

Dronken man veroorzaakt aanrijding in Harlingen

Fryslân

■ HARLINGEN – Een 40-jarige man uit Harlingen is in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden nadat hij een ongeluk had veroorzaakt.

De man zou een auto geramd hebben die geparkeerd stond op de Heiligeweg. Een getuige zag het gebeuren en belde de politie. Hij kon een goede beschrijving geven van de auto, die iets verderop geparkeerd was door de man uit Harlingen.

De Harlinger, die vermoedelijk onder invloed van alcohol verkeerde, kon kort daarna worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor onderzoek.

Reacties

Groninger bekent fietsdiefstallen na aanhouding

Groningen

■ STAD GRONINGEN – De politie heeft vrijdagmiddag op de Goeman Borgesiuslaan een 24-jarige Groninger aangehouden voor diefstal van een fiets. Hij nam een zogenaamde lokfiets mee. Agenten konden de fiets volgen waarna de verdachte aangehouden kon worden.

De Groninger bekende de diefstal van de lokfiets. Hij verklaarde ook over de diefstal van een fiets op 12 oktober jl. aan het Helperplein. Toen werd hij aangehouden voor overtreding van de opiumwet. Na zijn aanhouding bleef de fiets op het politiebureau. Onderzoek wees uit dat die fiets gestolen was. Omdat de eigenaresse van de fiets aangifte deed, kon de fiets destijds aan haar teruggegeven worden.

De verdachte mocht na verhoor het politiebureau weer verlaten. Middels de ZSM-werkwijze kreeg hij een dagvaarding mee. Hij moet zich verantwoorden voor een rechter.

Reacties

Vrouw aangehouden na ruzie op straat in Leeuwarden

Fryslân

■ LEEUWARDEN – Agenten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een 29-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden.

Kort daarvoor kreeg de politie de melding dat er twee mensen, buiten op straat op de Tuinen, luidruchtig ruzie hadden. Toen de agenten arriveerden, troffen ze beide partijen geëmotioneerd aan waarop de man en de vrouw door de agenten werden gescheiden. Hierna weigerde de vrouw elke medewerking en schreeuwde tegen de agenten. Zij werd vervolgens aangehouden voor het niet voldoen aan de identificatieplicht. Hierop verzette de vrouw zich zo hevig dat ze twee agenten hard schopte. De vrouw is ingesloten.

De 32-jarige vriend van de vrouw, eveneens uit Leeuwarden, probeerde de aanhouding te belemmeren en is vervolgens ook aangehouden. Hij mocht na verhoor het bureau, met een proces verbaal op zak voor het verstoren van de openbare orde, verlaten.

Reacties

Getuigen van verkeersruzie in Leeuwarden gezocht

Fryslân

■ LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van een verkeersruzie die vrijdagmiddag 30 januari omstreeks 13:45 uur op de Anne Vondelingweg in Leeuwarden plaats heeft gevonden. Hierbij werd een jong gezin uit Burgum belaagd door de inzittenden van een Citroën Berlingo en een Volkswagen Golf.

Het gezin uit Burgum, een 25-jarige man, een 29-jarige vrouw en een 1-jarig kind, werden door de inzittenden van de auto’s aangevallen. Het gezin kende de personen niet. De man werd mishandeld, de vrouw werd tegen de auto geduwd waardoor een ruit knapte en het glas op het kind terechtkwam. Het kind raakte niet gewond. Het is niet bekend of de man en vrouw letsel op hebben gelopen.

Korte tijd later meldden twee mannen, van 23 en 26 jaar uit Leeuwarden, zich op het politiebureau die aangaven dat ze betrokken waren bij een incident. Ze reden in een Citroën en op basis van hun signalement en het kenteken van de auto werden ze aangehouden voor betrokkenheid bij deze zaak. Beide mannen zijn ingesloten voor onderzoek.

De aanleiding van het incident is nog onduidelijk. Eén getuige meldde zich bij agenten. Er zijn nog meer mensen getuige geweest van het voorval en de politie komt graag met hen in contact om het verhaal zo compleet mogelijk te krijgen.

Getuigen kunnen contact met de politie in Leeuwarden opnemen via het landelijke telefoonnummer 0900 – 8844 of gebruikmaken van het meldformulier op politie.nl.

Reacties

Eigenaar van auto houdt autoinbreker aan in Assen

Drenthe

■ ASSEN – Een 43-jarige bewoner van de wijk Kloosterveen in Assen heeft vrijdagnacht bij zijn woning een autoinbreker aangehouden.

De auto van de man stond geparkeerd op de oprit bij zijn woning. Toen de 43-jarige buitenkwam, trof hij een onbekende man aan op de bestuurdersstoel.

De bewoner droeg de man over aan agenten. Hij wordt verdacht van poging tot inbraak en ook bleek hij nog 25 dagen cel open te hebben staan.

De 22-jarige is ingesloten en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Reacties

Inwoner van Assen aangehouden voor wapenbezit

Drenthe

■ ASSEN – De politie heeft zaterdagavond een 61-jarige man uit Assen aangehouden voor wapenbezit.

Een wijkverpleegkundige kwam eerder die avond bij de man om hem te verzorgen. De vrouw zag dat de man in het bezit was van een vuurwapen en belde na haar bezoek de politie.

Agenten gingen een kijkje nemen en troffen in de woning een vuurwapen met munitie aan. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Het wapen en de munitie zijn in beslag genomen. De man is ingesloten voor verhoor.

Reacties

Inwoner van Drachten deelt vuistslagen uit

Fryslân

■ DRACHTEN – De politie heeft in de vroege zaterdagochtend een 21-jarige man uit Drachten aangehouden voor mishandeling.

De 21-jarige zou een 19-jarige man uit Drachten twee vuistslagen in het gezicht hebben gegeven op hun weg terug naar huis vanuit het centrum. De mannen zijn bekenden van elkaar.

De 21-jarige verdachte is aangehouden en ingesloten. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Reacties

Inwoner van Sneek aangehouden voor mishandeling en bedreiging

Fryslân Zuid-Holland

■ SNEEK – In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie een 22-jarige man uit Sneek aangehouden voor mishandeling.

De man zou in een club aan de Kleine Kerstraat een 25-jarige Rotterdammer een kopstoot hebben gegeven. De beveiligers hielden de man aan en alarmeerden de politie. De verdachte verzette zich hevig en bedreigde één van de beveiligers met de dood. Vervolgens beledigde hij ook de toegesnelde agenten en verzette hij zich hevig op het politiebureau.

De man is ingesloten voor nader onderzoek.

Reacties