Adventurepark Waddenfun extra open!

Drenthe Fryslân Groningen

WEHE – DEN HOORN – Midden en Zuid Nederland heeft vakantie daarnaast wordt het weer minder mooi.

Om iedereen te laten genieten van zijn vakantie hebben wij besloten om, naast de reguliere dagen, ook op dinsdag 21 en donderdag 23 oktober ‘s middags open te gaan.

Om 14:00, 14:30 en om 15:00 uur zijn er instructies.

Graag reserveren via het contactformulier op onze website www.waddenfun.nl.

Reacties

Reacties

Terug
Verder in het nieuws

Stoffelijke resten van slachtoffers MH17-ramp terug in Nederland

Nederland

NEDERLAND – De stoffelijke resten van slachtoffers van de MH17-ramp zijn vanmiddag aangekomen op Vliegbasis Eindhoven met een Nederlandse Hercules C-130-transportvliegtuig.

De terugkeer van stoffelijke resten was met hetzelfde ceremonieel omgeven als voorgaande keren. Een militaire erewacht haalde de 6 kisten uit het militaire toestel en bracht ze naar de gereedstaande lijkwagens. Die vertrokken onder politie- en marechaussee begeleiding naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Hier worden de resten verder geïdentificeerd en vervolgens overgedragen aan de naaste familie.

De ceremonie werd bijgewoond door ruim 150 nabestaanden, minister-president Rutte en de ministers Asscher, Hennis en Koenders. Ook waren vertegenwoordigers van de Staten-Generaal en ambassades van de betrokken landen aanwezig. Eerder vandaag werden de kisten met ceremonieel eerbetoon naar het vliegtuig in Charkov gebracht. Hierbij was minister Opstelten aanwezig namens het kabinet.

© Rijksoverheid

Reacties

Reacties

230 aanhoudingen en 400.000 euro geïnd tijdens actie in Noord-Nederland

Drenthe Fryslân Groningen

NOORD-NEDERLAND – De politie in Noord-Nederland heeft 230 mensen aangehouden en circa 400.000 euro aan openstaande boetes geïnd tijdens een landelijke actieweek. Met de actie wil de politie bereiken dat mensen die zich onttrekken aan een boete of straf, deze alsnog voldoen of uitzitten. Dat is belangrijk voor het vertrouwen in de rechtsstaat en de geloofwaardigheid van het politiewerk. Het was voor het eerst dat dit landelijk grootschalig en op uniforme wijze werd aangepakt.

Niet thuis bericht

Tijdens de actie kwamen agenten in Groningen, Fryslân en Drenthe bij 1400 adressen aan de deur om boetes te innen of mensen aan te houden voor het uitzitten van hun straf. Was de betrokkene niet thuis, dan werd een bericht achtergelaten met de oproep om zich zo snel mogelijk bij de politie te melden. Dit leidde ertoe dat veel mensen zich achteraf nog meldden.

Controle voertuigen

De politie controleerde tijdens de actieweek ruim 10.000 voertuigen. Dit gebeurde zowel fysiek als via het scannen van kentekens (ANPR). 36 auto’s werden buiten gebruik gesteld en 12 fiscale wanbetalers liepen tegen de lamp.

Kracht door samenwerking

Door de vorming van de nationale politie ontstaan betere samenwerkingsmogelijkheden. Bij deze actieweek werkte de politie onder andere samen met het Openbaar Ministerie, het Ministerie van V&J en het CJIB. Hierdoor kon nog beter worden opgetreden. Door de uniforme werkwijze konden parketpolitie, basisteams, recherche en arrestantencentra eenheidsbreed de actie efficiënt opzetten.

Reacties

Reacties

Gereedschappen gestolen bij inbraak in Klazienaveen

Drenthe

KLAZIENAVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak bij een in aanbouw zijnde school in de Van Echtenstraat.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd het slot van een hekwerk geforceerd en werden uit een opslag diverse gereedschappen, zoals een boormachines, zagen en een waterpastoestel weggenomen.

De benadeelde, een 30-jarige inwoner van Drachten, deed namens het bedrijf aangifte.

Reacties

Reacties

Kademuren en brug Koornmarkt Dokkum grondig hersteld

Fryslân

DOKKUM – De kademuren langs het Nauw van de Koornmarkt in Dokkum zijn in slechte staat en moeten worden opgeknapt. Tijdens het onderzoek van de kademuren werd duidelijk dat de brug ‘Lytse Pyp’ (Aalsumerpoort – Oostersingel) ook in een slechte staat verkeert.

Er is onder andere betonrot in de brug aangetroffen. Om deze schade te kunnen verhelpen, moet de brug compleet worden vervangen. Dat is belangrijk voor de draagkracht van autoverkeer op de brug. Ook de bestaande bomen moeten worden vervangen. De wortels van de huidige boomsoort brengen namelijk relatief veel schade toe aan de kade en drukken de verhardingen op. Daarom komt er een geschiktere boomsoort voor in de plaats van voldoende grote en met goede ondergrondse groeiomstandigheden. Volgens de planning wordt in januari 2015 via een aanbestedingsprocedure een aannemer gekozen.

Planning werkzaamheden

Om het brugdek van de brug ‘Lytse Pyp’ te kunnen verwijderen, moeten eerst de kabels en leidingen van de nutsbedrijven worden omgelegd. Dit gebeurt in de periode januari tot en met maart 2015. In de periode september tot en met december 2015 worden dan de kademuren Koornmarkt en de brug ‘Lytse Pyp’ aangepakt. In de planning wordt zo rekening gehouden met andere werkzaamheden en evenementen in de binnenstad die in 2015 plaatsvinden.

Kosten

De gemeenteraad heeft in oktober 2014 besloten € 1.420.000,- beschikbaar te stellen voor het vervangen van kunstwerken. In dit bedrag zit € 550.000,- voor de brug ‘Lytse Pyp’ en € 600.000,- voor de kademuren van de Koornmarkt.

© Gemeente Dongeradeel

Reacties

Reacties

Nieuwe verhuurprijzen voor provinciale eigendommen

Fryslân

FRYSLÂN – De nieuwe verhuurprijzen voor het gebruik van provinciale eigendommen zoals oeverstroken en ligplaatsen zijn bekend. Deze prijzen worden jaarlijks vastgesteld. Het is de eerste keer dat de provincie Fryslân haar verhuurtarieven via een openbare grondprijzenbrief bekendmaakt. Deze prijzen kwamen tot stand op basis van gebiedstaxaties door een onafhankelijk taxateur.

Veranderingen in de markt

Eigenaren hebben over de nieuwe verhuurprijzen een informerende brief ontvangen. De nieuwe tarieven kunnen verschillen ten opzichte van de huidige tarieven. Veranderingen in de markt zorgen onder andere voor deze verschillen. De tarieven kunnen ook verschillen door innovaties op taxatiegebied. De methoden om tarieven te bepalen worden steeds nauwkeuriger. De prijzen komen overeen met vergelijkbare situaties bij bijvoorbeeld gemeenten.

Overgangsregeling

Bij dit Uitvoeringskader Grondprijzen is een overgangsregeling van kracht. Deze regeling geldt voor de gevallen waarbij de nieuwe tarieven aanzienlijk hoger liggen dan de huidige tarieven. Alleen bij de verhuurcategorie ‘ligplaatsen’ komt een aanzienlijk prijsverschil voor. Daarom krijgen huurders van ligplaatsen de mogelijkheid het prijsverschil in tien jaar tijd ‘te overbruggen’ en af te betalen. Deze mogelijkheid hebben nieuwe huurders niet. Zij betalen meteen het gangbare tarief.

Meer informatie

De nieuwe verhuurprijzen staan in tabelvorm beschreven in de openbare grondprijzenbrief. In het Uitvoeringskader Grondprijzen staat beschreven hoe de provincie tot deze prijzen is gekomen.

Meer informatie over de nieuwe verhuurprijzen staat op www.fryslan.nl/grondprijzen.

© Provincie Fryslân

Reacties

Reacties

Leeuwarder voor bedreiging en belediging aangehouden

Fryslân

LEEUWARDEN – Een 25-jarige inwoner van Leeuwarden is donderdagavond op de Voorstreek door de politie aangehouden. De man had zonder enige aanleiding een 52-jarige inwoner van Leeuwarden met een mes bedreigd.

Nadat het slachtoffer de politie via 1-1-2 had gebeld, zagen de agenten de man in de Wijdesteech lopen. Toen zij hem aanspraken meende hij de politie te moeten beledigen. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten. Het mes werd niet meer bij de verdachte aangetroffen.

Het slachtoffer deed aangifte.

Reacties

Reacties

Belangrijke getuige van overval in Emmen gezocht

Drenthe

EMMEN – In het onderzoek naar de overval op het GULF tankstation aan de Wolfsbergenweg, welke op maandagavond 10 november 2014 werd gepleegd, zoekt de politie een belangrijke getuige.

Deze getuige deed op donderdagmiddag 13 november om 14:35 uur een brief in de op het terrein aanwezige brievenbus. Daarna is hij in de shop van het tankstation geweest waar hij rookwaar heeft gekocht. Vervolgens vertrok de man weer. Hij vertelde het personeel dat hij belangrijke informatie had ten aanzien van de overval. Helaas vergat het personeel om zijn persoonsgegevens te noteren. De politie wil graag alsnog met deze belangrijke getuige in contact komen.

Signalement getuige:

• oudere blanke man
• tussen de 55 en 65 jaar oud
• kort grijs haar
• brildragend
• snor

De man reed op een herenfiets met fietstassen en droeg een lichtkleurige jas en een zwart overhemd.

De politie vraagt de getuige zich te melden bij het politiebureau in Emmen of via het telefoonnummer 0900 – 8844.

Reacties

Reacties

Transportcontrole in Drachten

Fryslân

DRACHTEN – De politie heeft donderdag een transportcontrole gehouden in en rondom Drachten.

De controle was gericht op het controleren van vrachtwagens, bestelbusjes en –auto’s en auto’s met aanhangwagens. In totaal zijn er 60 voertuigen gecontroleerd.

Er zijn 17 processen-verbaal uitgeschreven voor onder andere overschrijding van de lengte, gladden banden, overbelading en technische mankementen.

Reacties

Reacties

Sabel en softdrugs aangetroffen in auto in Groningen

Groningen

STAD GRONINGEN – In de Bornholmstraat trof de politie donderdagavond een 35-jarige inwoner van Steenwijk aan die een sabel en softdrugs in zijn auto had liggen.

Agenten troffen de man in zijn auto aan. Toen zij hem aanspraken zagen zij een sabel en een kleine gebruikershoeveelheid softdrugs in de auto liggen.

De man werd aangehouden en de goederen zijn in beslag genomen. Tegen de 35-jarige werd proces-verbaal opgemaakt.

Reacties

Reacties

Vrouw gewond bij kop-staartbotsing in Nijehaske

Fryslân

NIJEHASKE – Een 21-jarige vrouw uit Lelystad is donderdagavond gewond geraakt bij een kop-staartbotsing.

De vrouw reed over de A7 in de richting van Joure. Vermoedelijk zag zij te laat dat er voor haar geremd werd, waarop ze tegen haar voorligger botste.

De vrouw uit Lelystad is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De 52-jarige automobiliste uit Heemstede, welke voor haar reed, is ter plaatse onderzocht en kon daarna naar huis.

Reacties

Reacties

Automobilist gewond na frontale botsing op de N34

Drenthe

ANLOO – Een 61-jarige automobilist uit Coevorden is donderdagochtend gewond geraakt bij een frontale botsing op de N34.

De man en een 56-jarige automobilist uit Annen botsten frontaal op elkaar ter hoogte van Anloo. De man uit Coevorden is gewond overgebracht naar het ziekenhuis. De automobilist uit Annen is ter plaatse gecontroleerd en kon daarna naar huis.

De Verkeers Ongevallen Analyse van de politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Reacties

Reacties

Vrouw uit Emmen aangehouden voor wapenbezit

Drenthe

EMMEN – De politie heeft donderdagmiddag een 48-jarige vrouw uit Emmen aangehouden voor wapenbezit.

De vrouw wordt ervan verdacht dat ze afgelopen dinsdag geschoten heeft op de ruiten van een pand in de Stationsstraat. Donderdag heeft de politie de 48-jarige vrouw in haar woning aangehouden. In de woning troffen de agenten een (nep)vuurwapen aan dat niet van echt te onderscheiden was. Ook troffen ze bijbehorende kleine kogeltjes aan.

De vrouw is aangehouden en het wapen is in beslag genomen.

Reacties

Reacties

Verkeerscontrole in Groningen

Groningen

STAD GRONINGEN – De politie heeft donderdagmiddag en -avond een verkeerscontrole gehouden op het Sontplein in Groningen. Samen met de Belastingdienst, Douane en het Openbaar Ministerie werden automobilisten gecontroleerd.

Er zijn in totaal 24 processen-verbaal uitgeschreven voor uiteenlopende feiten als rijden door rood licht, rijden zonder geldig rijbewijs, geen voorrang verlenen en voor verschillende technische mankementen. Ook is er vuurwerk, verschillende soorten drugs en een honkbalknuppel in beslag genomen.

Agenten hebben 72 blaastesten afgenomen. Slechts één persoon had te veel gedronken en blies 165 ug/l. Er is ruim 1000 euro aan openstaande boetes geïnd door de politie en voor 6000 euro door het Openbaar Ministerie. De Belastingdienst heeft 35 voertuigen in beslag genomen, waarvan 14 stuks zijn afgevoerd en heeft in totaal ruim 33.000 euro geïnd.

Reacties

Reacties

Onderzoek naar voorzieningen in Noordoost Fryslân

Fryslân

NOORDOOST FRYSLÂN – De samenwerkende gemeenten in Noordoost Fryslân en de provincie doen onderzoek naar voorzieningen in de regio en vragen inwoners om mee te denken.

De komende jaren verandert de bevolkingssamenstelling van Noordoost Fryslân: minder inwoners, minder jongeren en meer ouderen. Dat heeft gevolgen voor scholen en sportvoorzieningen. Maar het betekent ook dat er meer zorg nodig is en dat die zorg anders georganiseerd moet worden. Woningen kunnen worden aangepast om er langer zelfstandig te blijven wonen. En moeten we iets doen met scholen als het aantal leerlingen (te) klein wordt? Allemaal vragen waar de samenwerkende gemeenten in Noordoost Fryslân én de provincie de mening van inwoners over willen horen.

Bevolkingskrimp en scenario’s voor de toekomst

De afgelopen maanden zijn scholen voor voortgezet onderwijs, scholen voor basisonderwijs, zorginstellingen, woningcorporaties, sportverenigingen, etc. uitgenodigd om mee te denken over de gevolgen van deze ontwikkelingen. Het is belangrijk om te weten hoe zij denken over de bevolkingskrimp en wat zij zien als mogelijke oplossingen. Minstens zo belangrijk is het om te weten wat de inwoners zelf vinden. Want het gaat om hun woon- en leefomgeving. Daarom is een enquête gemaakt met vragen over de thema’s basisonderwijs, voortgezet onderwijs, sport, zorg & welzijn en wonen.

Enquête

Deze enquête is te vinden op www.dwaande.nl/actueel/nieuws en staat tot en met 24 december aanstaande online. De vragenlijst bestaat uit 25 vragen over de thema’s basisonderwijs, voortgezet onderwijs, sport, zorg & welzijn en wonen.

Drie scenario’s

De uitkomsten van de bijeenkomsten én van de enquêtes worden gebruikt om drie scenario’s uit te werken (met ideeën) voor de spreiding van voorzieningen in de toekomst. Deze scenario’s worden in februari 2015 weer besproken in bijeenkomsten voor gemeenteraden en inwoners.

© Gemeente Dongeradeel

Reacties

Reacties

Groninger Ondernemingsprijs gewonnen door XPAR Vision

Groningen

GRONINGEN – Het bedrijf XPAR Vision uit Groningen is winnaar van de Groninger Ondernemingsprijs 2014. Directeur Paul Schreuders ontving op 27 november in Martiniplaza de prijs uit handen van commissaris van de Koning Max van den Berg. De andere twee finalisten waren Embed Engineering uit Groningen en Dekens Groep uit Sappemeer. De jury werd geleid door gedeputeerde Yvonne van Mastrigt.

Flessen en potten

XPAR Vision houdt zich wereldwijd bezig met de containerglasindustrie. Het bedrijf ontwikkelt speciale sensortechnologieën waarmee de kwaliteit van glazen flessen en potten worden gecontroleerd. De methode van XPAR Vision zorgt voor een lager verbruik van energie en materiaal.

Voorbeeld

De uitreiking van de Groninger Ondernemingsprijs vindt ieder jaar plaats. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen en is ervoor bedoeld om het bedrijfsleven te stimuleren. Een goed presterend bedrijf kan een voorbeeld zijn voor andere bedrijven, wat de Groninger economie ten goede komt.

© Provincie Groningen

Reacties

Reacties

Getuigen van aanrijding in Veendam gezocht

Groningen

VEENDAM – De politie zoekt de bestuurder van een personenauto van het merk Volkswagen Passat, vermoedelijk bruin/beige van kleur. De auto was betrokken bij een ongeval op de Beneden Oosterdiep.

Op de Beneden Oosterdiep werd op donderdagmiddag rond 15:45 uur een 16-jarige inwoner van Veendam door de auto aangereden. Hij werd vervolgens door de auto meegesleurd en viel even verder op straat. De auto stopte en de bestuurder stapte uit. De man vroeg aan het slachtoffer of alles goed was. Daarna stapte hij in de auto en reed weg zonder zijn identiteit kenbaar te maken.

Het slachtoffer raakte bij de aanrijding lichtgewond en zijn fiets en kleding liepen schade op.

Signalement bestuurder:

• Man met een getinte huidskleur
• Gezet postuur
• De man droeg een petje
• De man droeg een lange jas, mogelijk een parka model.

De politie wil graag in contact komen met de bestuurder of met mensen die anderszins informatie hebben over deze aanrijding. Mocht u informatie hebben over deze aanrijding dan kunt u de politie bellen via telefoonnummer 0900 – 8844.

Reacties

Reacties

Mannen aangehouden voor mishandelingen in Groningen

Groningen

STAD GRONINGEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 19-jarige Groninger aangehouden.

Het slachtoffer, een 19-jarige inwoner van Groningen, kreeg in een café aan de Grote Markt door nog onbekende reden ruzie met de verdachte. Vervolgens werd hij door de man geslagen. Het slachtoffer deed aangifte. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

In diezelfde nacht werden in een horecagelegenheid in de Poelestraat een 23 en 20-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van mishandeling. De mannen sloegen zonder enige aanleiding een 24-jarige inwoner van Groningen tegen zijn hoofd. Het slachtoffer liep daarbij diverse verwondingen op en moest zich in het ziekenhuis aan zijn verwondingen laten behandelen.

De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau. Het slachtoffer deed aangifte.

Reacties

Reacties

‘Failliet van Pasana drama voor Noordoost Fryslân’

Fryslân

DOKKUM – Het faillissement van Zorggroep Pasana is een drama voor Noordoost Fryslân. De medewerkers, cliënten, patiënten en medici verdienen alle mogelijke steun in deze hectische tijd. Dat stellen de CDA gemeenteraadsfracties in Dantumadiel, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Kollumerland c.a..

De CDA fracties leven in de eerste plaats enorm mee met de mensen die dagelijks goede zorg leveren en die dit faillissement direct raakt. “Dit raakt Noordoost Fryslân in het hart. Voor de 1400 medewerkers is er een persoonlijk drama en voor de regio het verlies van een belangrijke zorgvoorziening” aldus Roel Dijkstra, gemeenteraadslid in Dantumadiel.

Vertegenwoordigers van de CDA fracties uit Noordoost Fryslân zijn woensdagavond bijeengekomen. Daar is onder meer gesproken over de consequenties van het faillissement van Zorggroep Pasana en welke acties er vanuit de gemeentelijke overheden mogelijk zouden zijn. Ze willen alles wat mogelijk is in het werk stellen om als regio door deze hectische tijd te komen.

Roel Dijkstra: “Komt er een doorstart voor Pasana? En wat betekent dit voor de positie van ziekenhuis De Sionsberg en de ouderenzorgcentra die eerder met sluiting zijn bedreigd? En wat is de toekomst voor de medewerkers? Het zijn enkele van de vragen waarover wij graag duidelijkheid hopen te krijgen”.

© De CDA fracties uit Dantumadiel, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Kollumerland c.a.

Reacties

Reacties

Alde Feanen scoren hoog bij watersporter

Fryslân
De Alde Feanen

FRYSLÂN – Watersporters geven Nationaal Park de Alde Feanen hoge rapportcijfers. Uit een enquête die afgelopen zomer gehouden is, blijkt dat zij als algemeen cijfer dit natuurgebied een 8,3 toekennen. Het gebied gaat er bovendien de komende jaren op vooruit. In januari 2015 starten provincie Fryslân en partners met de eerste werkzaamheden van het LIFE+ project ‘Booming Business’.

Uit de enquête blijkt dat de gemiddelde bezoeker in Noord-Nederland woont, 57,6 jaar oud is en naar de Alde Feanen komt voor de natuur, rust en ruimte. Het landschap scoort een 8,3, de natuur een 8,2, de vaardiepte een 7,9 en de waterkwaliteit een 7,3. Deze cijfers zijn gebaseerd op bijna driehonderd ingevulde enquêteformulieren. NHL Hogeschool gaat aan de slag met de verdere analyse van de gegevens en komt begin volgend jaar met een rapport. De enquête is gehouden in het kader van ‘Booming Business’. Aan het eind van het project wordt de enquête herhaald om te kijken wat de score dan is.

‘Booming Business’

Momenteel zijn er verschillende factoren die de Alde Feanen bedreigen. De veenmosrietlanden verdwijnen doordat zij zich niet vernieuwen. Daarnaast is er een sterke afname van waterriet, waterplanten en blauwgraslandvegetaties als gevolg van onder andere troebel water en verzuring. Door het herstellen van natuur en het verwijderen van bagger moet het project ‘Booming Business’ het tij keren. Het baggeren verbetert ook de bevaarbaarheid van het gebied. In januari begint het project op verschillende locaties met plagwerkzaamheden. Hieraan vooraf vindt er voor omwoners nog een informatieavond plaats.

Natura 2000

Het LIFE+ project ‘Booming Business’ is een samenwerking tussen provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden, It Fryske Gea, STOWA en Wetterskip Fryslân. LIFE+ is een subsidie van de Europese Unie. De Alde Feanen komen daarvoor in aanmerking, omdat het grootste deel van het Nationaal Park geldt als Europees belangrijk Natura 2000-gebied. Henk de Vries, directeur van It Fryske Gea, is enthousiast over het project. “Onze vereniging streeft in al haar natuurgebieden, waaronder de Alde Feanen, naar een grote diversiteit aan dieren en planten. De doelen van ‘Booming Business’ sluiten hier prachtig bij aan.”

© Provincie Fryslân

Reacties

Reacties

Statenfractie GroenLinks wil ervaring medewerkers jeugdzorg behouden

Groningen

PROVINCIE GRONINGEN – De Statenfractie van GroenLinks in de Provincie Groningen is bezorgd over het mogelijke verlies van kennis en expertise op het gebied van jeugdzorg.

Per 1 januari gaat de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg van de provincie naar de gemeenten. Voor veel instellingen in de jeugdzorg betekent dit een andere manier van werken die gepaard gaat met reorganisatie. Daarbij moet er ook afscheid worden genomen van vele medewerkers waarbij het onzeker is of ze ook worden aangenomen door de instellingen die de zorg voor de jeugd over gaan nemen.

GroenLinks wil graag dat de kennis en expertise van deze medewerkers, die vaak al jaren in de jeugdzorg werken, behouden blijft. Eerder vroeg GroenLinks al om een ‘banenpool’ maar deze lijkt nog niet aanwezig. Juist nu de provincie de jeugdzorg over draagt naar de gemeenten is het zaak om dit ook netjes te doen en geen ervaring en kennis verloren te laten gaan. Statenlid Gerda van Galen: ‘We zijn het aan de jeugdzorg-medewerkers en de cliënten verplicht om dit goed te regelen”

De Statenfractie van GroenLinks stelde schriftelijke aan het college van Gedeputeerde Staten om in beeld te krijgen wat de stand van zaken van dit werkgelegenheids-vraagstuk is en pleit voor een banenpool.

Reacties

Reacties

Gemeenteraad akkoord met Groningse kaders Participatiewet

Groningen

GEMEENTE GRONINGEN – De Groningse gemeenteraad steunt de kaders die burgemeester en wethouders voor de invoering van de Participatiewet hebben voorgesteld. De raad nam het raadsvoorstel over de invoering van deze nieuwe wet woensdag 26 november unaniem aan. De gemeente is per 1 januari verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet. Die gaat over de ondersteuning van mensen die kunnen werken maar niet zelfstandig in staat zijn het minimuminkomen te verdienen.

De Groningse kaders betekenen dat er geen zogeheten ‘verplichte tegenprestatie’ komt voor mensen met een uitkering. “De opgave voor werk en inkomen is heel groot”, vatte wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) de gevolgen van de Participatiewet samen. “De uitdaging is op wijkniveau met beperkte middelen slim maatwerk te verrichten.” Volgens fractievoorzitter Anne Kuik van het CDA biedt de Participatiewet “meer ruimte voor maatwerk, gericht op de talenten van mensen”.

Garantiebaan

In het kader van de Participatiewet neemt de gemeente Groningen zestien arbeidsgehandicapten met een zogeheten ‘Garantiebaan’ in dienst. “Dat is een belangrijk signaal naar werkgevers in de arbeidsmarktregio”, vond Koosje van Doesen (D66). Maar werkgelegenheid voor arbeidsgehandicapten kan niet alleen van gemeenten komen, benadrukte Glimina Chakor van GroenLinks. “Denk aan ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties. Alleen samen komen we verder.”

Werkbedrijf

De Stadspartij vond die zestien Garantiebanen bij de gemeente Groningen maar “een schril getalletje”. Woordvoerster Anna Riemersma wil “meer inspanningen”. Maar volgens wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) zit Groningen met zestien nieuwe banen voor arbeidsgehandicapten zelfs boven de cao-afspraken over Garantiebanen. “Zestien voor 1 jaar is een hoog getal, daarna komen er steeds meer bij.” De wethouder zei dat het regionale Werkbedrijf nu het bedrijfsleven moet gaan motiveren om de stap te nemen om met Garantiebanen arbeidsgehandicapten aan te nemen.

ID-banen

De raad stemde eveneens in met een voorstel van B&W om knelpunten op te lossen die ontstaan door de afbouw van zogeheten ID-banen bij WerkPro. Klanten van de gemeentelijke sociale dienst kregen een aanstelling bij WerkPro in onder meer de cultuur- en welzijnssector als onderdeel van het 200-banenplan van de gemeente. Maar deze regeling eindigt per 1 januari 2015. WerkPro heeft voor honderd 100 ID-medewerkers per 1 januari al ontslag aangezegd. “Het is goed dat op 1 januari het 200-banenplan stopt”, zei Koosje van Doesen (D66). “Maar het werk van deze mensen is niet zonder betekenis geweest.” Gerjan Kelder van de Partij voor de Dieren: “Als we ruim in het geld zouden zitten, zouden we deze ID-banen waarschijnlijk wel behouden.”

Overgangsjaar

De raad stemde in met het plan van B&W om 500.000 euro uit te trekken om in het overgangsjaar 2015 toch nog vijftien mensen aan het werk te houden bij WerkPro-activiteiten. WerkPro gaat zelf ook banen van mensen die anders moeilijk aan het werk komen structureel maken. B&W stelt ook 300.000 euro ter beschikking voor accommodatiebesturen die ze ook kunnen gebruiken voor ex-ID-medewerkers.

Zorgen

Fractievoorzitter Carine Bloemhoff van de PvdA vond het aantal mensen dat kan blijven werken “best een goed resultaat”. “Een groot compliment.” Het college heeft z’n best gedaan, vond ook GroenLinks. Woordvoerder Chakor: “Dit is een verdedigbaar resultaat. Het is gelukt banen voor een deel regulier te maken.” Er was wel zorg voor de mensen die geen baan behouden. “De afbouw van het 200-banenplan is te triest voor woorden”, zei Anna Riemersma (Stadspartij). “Ik had die banen willen behouden.” Rosita van Gijlswijk (SP): “We willen niet dat mensen doelloos thuis komen te zitten. Anne Kuik van het CDA pleitte voor goede nazorg. “We moeten voorkomen dat mensen afglijden.”

UWV

Wethouder Roeland van der Schaaf zei hierover in gesprek met het UWV te zijn. “Het is triest dat we afscheid van een aantal mensen moeten nemen”, zei de wethouder. “Maar we hebben de plicht om goed voor hen te zorgen.” Speeltuinverenigingen hebben hun zorgen geuit over de gevolgen van het verdwijnen van medewerkers door de afbouw van de ID-banen. Van der Schaaf zei over knelpunten met de Speeltuincentrale te praten.

Groene daken

De raad stemde ook in met het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstad. Daarin is meer aandacht voor de historische binnenstad zonder de levendigheid ervan te verminderen. Met meer aandacht voor groen en minder mogelijkheden voor bouw. De raad nam een motie aan om als gemeente bij het verstrekken van bouwvergunningen aan inwoners actief te adviseren om groene daken te plaatsen.

Energiegebruik

Een andere motie verzoekt het college van B&W met een jaarlijkse monitor te komen met de stand van zaken op het gebied van energiegebruik in de gemeente Groningen. Want zo kan de raad goed volgen of het gaat lukken om als stad in 2035 energieneutraal te zijn, wat de bedoeling is. Voor de eigen gemeentelijke organisatie gaat dat monitoren wel lukken, zei wethouder Gijsbertsen. “Maar we hebben niet toegang tot alle cijfers over het energiegebruik in de hele gemeente. Bovendien hebben we niet alles in eigen hand. Er kan zo maar een bedrijf met een hoog energieverbruik komen.” GroenLinks hamerde op het borgen van de duurzaamheidsambities binnen de gemeentelijke organisatie. Wethouder Gijsbertsen legde uit dat er bij de gemeente al ambassadeurs voor duurzaamheid rondlopen. “Dat gaan we binnenkort evalueren. Het is van groot belang om de duurzaamheidsambities overal in de organisatie te delen.”

© Gemeente Groningen

Reacties

Reacties

Hulpsites schenden massaal privacy

Nederland

NEDERLAND – Van de Nederlandse websites voor online hulpverlening geeft 80% onbedoeld aan advertentieverkopende bedrijven door wie de site bezoekt. Daarnaast is bij een derde van de hulpsites de beveiliging onvoldoende waardoor kwaadwillenden makkelijk met de hulpverlening mee kunnen kijken. Dat blijkt uit onderzoek van privacy expert Winfried Tilanus. Bij 23 van de 26 onderzochte sites in de steekproef kreeg de privacy een onvoldoende. Slechts één site scoorde goed.

Een programma tegen alcoholverslaving of hulp rond seksualiteit valt onder het beroepsgeheim. Uit het onderzoek blijkt echter dat het eerder regel dan uitzondering is dat bij advertentieverkopers terecht komt wie zulke programma’s volgt. Het doorspelen verloopt via buttons en bijvoorbeeld statistiekdiensten die door de bedrijven worden aangeboden. Daardoor ontstaan ongewenste situaties zoals het tonen van advertenties voor afslankmiddelen aan bezoekers van een hulpsite voor anorexia patiënten. Ook zijn veel sites niet goed beschermd tegen afluisteren, bijvoorbeeld als je de site bezoekt via open WiFi. Twee sites hadden in het geheel geen beveiliging daartegen, bij zeven sites was die beveiliging makkelijk te kraken.

Het probleem is wijd verspreid: de steekproef bevatte kleine en grote Nederlandse sites. Daar zaten instellingen bij uit verschillende branches, zoals verslavingszorg, geestelijke gezondheidszorg en seksuele gezondheidszorg.

Vrijdag presenteert Winfried Tilanus het onderzoek tijdens het congres online hulpverlening in Utrecht.

Reacties

Reacties

Viering diepste punt aquaduct Drachtsterweg

Fryslân

LEEUWARDEN – Sem Smallenbroek en Niels de Mooij stonden woensdagmiddag samen met gedeputeerde Sietske Poepjes en projectdirecteur André Plagmeijer van Heijmans op het diepste punt van het toekomstige aquaduct van de Drachtsterweg.

Het diepste punt van de aquaductbak is 16 meter. Het bereiken hiervan is een echte mijlpaal voor project Drachtsterweg en omgeving. Vanaf nu wordt alles nog meer zichtbaar; the only way is up!

Prijswinnaars

Beide jongens hebben de VIP-excursie gewonnen. De één tijdens de Dag van de Bouw 2014, de ander tijdens het wijkfeest in Zuiderburen. Samen met een aantal vrienden en familieleden kregen zij de unieke mogelijkheid om hierbij aanwezig te zijn.

Meer informatie is te vinden op www.vrij-baan.nl.

© Provincie Fryslân

Reacties

Reacties

Kollumerland c.a. is het koelst

Fryslân
De ‘Hoe koel blijf jij?’-bokaal

KOLLUMERLAND C.A. – De gemeente Kollumerland c.a. heeft de titel ‘Koelste gemeente van Fryslân’ verdiend. Hiervoor overhandigde Wim Kleinhuis, directeur Veiligheidsregio Fryslân, op donderdag 27 november 2014 de ‘Hoe koel blijf jij?’–bokaal aan burgemeester Bearn Bilker.

De gemeente heeft deze symbolische titel gekregen, omdat zij heeft bijgedragen aan de actie ‘Hoe koel blijf jij?’ van Veiligheidsregio Fryslân. De veiligheidsregio heeft hiermee aandacht besteed aan risico’s die in het dagelijks leven kunnen voorkomen en mensen geprikkeld hier wat bewuster van te worden. Gemeenten konden ‘Hoe koel blijf jij?’ ondersteunen door in de eigen regio aandacht te besteden aan deze actie; hoe meer inwoners het online spel de KoelCheck hebben gedaan en ‘Hoe koel blijf jij?’ op Facebook volgen, hoe koeler de gemeente. De gemeente Kollumerland c.a. is hieruit als beste naar voren gekomen.

Risicobewustzijn en redzaamheid

Veiligheidsregio Fryslân werkt aan het risicobewustzijn en redzaamheid in Fryslân. Het afgelopen jaar heeft de veiligheidsregio dit onder andere gedaan met de actie ‘Hoe koel blijf jij?’. Voor de komende periode gaat de veiligheidsregio onderzoeken of de focus hierbij verlegd kan worden naar vooral verminderd zelfredzamen. Dit betekent niet dat er niets meer gedaan wordt voor de zelfredzamen, maar men zal kijken hoe de slagkracht verbeterd kan worden, daar waar niet alle risico’s zijn uit te sluiten. De veiligheidsregio doet dit niet alleen met behulp van risicocommunicatie, maar ook door samenwerking met ketenpartners, advisering en planvorming.

© Gemeente Kollumerland c.a.

Reacties

Reacties

Inspirerende bijeenkomst over de toekomst van winkelend Wolvega

Fryslân

WOLVEGA – Woensdagavond 26 november heeft in het gemeentehuis een goed bezochte avond plaatsgevonden over de toekomst van de detailhandel in het centrum van Wolvega.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente, Commerciële Club Weststellingwerf (CCW) en Winkeliers- en Ondernemersvereniging Wolvega (WOW) voor alle ondernemers, betrokkenen en geïnteresseerden.

Spreker Dirk Visser van de ING wist op basis van trends en ontwikkelingen de aanwezigen te wijzen op de uitdagingen die ondernemers te wachten staan.

Na de pauze volgde een forumdiscussie onder leiding van presentator Andries Ophof. Aan de hand van een aantal stellingen kon er met stemkastjes door de aanwezigen gestemd worden. Op basis van de uitslagen werd er actief verder gediscussieerd. In de afsluiting werd door burgemeester van Klaveren onderstreept dat de kwaliteiten en mogelijkheden die in het centrum liggen door ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente in gezamenlijkheid moeten worden opgepakt.

Deze bijeenkomst is daarvoor een goede aanzet geweest en zal zeker een vervolg krijgen.

© Gemeente Weststellingwerf

Reacties

Reacties