Adventurepark Waddenfun extra open!

Drenthe Fryslân Groningen

WEHE – DEN HOORN – Het midden en zuiden van Nederland hebben vakantie, daarnaast wordt het weer minder mooi.

Om iedereen te laten genieten van zijn vakantie hebben wij besloten om, naast de reguliere dagen, ook op dinsdag 21 en donderdag 23 oktober ‘s middags open te gaan.

Om 14:00, 14:30 en om 15:00 uur zijn er instructies.

Graag reserveren via het contactformulier op onze website www.waddenfun.nl.

Lauwersland Online | Adventurepark Waddenfun

Reacties

Verder in het nieuws

De Kennis van Nu naar Antarctica

Nederland

■ Gegarandeerd een witte kerst, maar voor hoe lang nog?

NEDERLAND – Verslaggever Bart Meijer van het NTR-wetenschapsprogramma De Kennis van Nu is vertrokken voor een reis van drie weken naar de westkust van Antarctica, het gebied waar de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering het meest in het oog springen. Zijn verslag is te volgen via www.dekennisvannu.nl en te zien op woensdag 4 en 11 februari op NPO 2.

Wat merk je op Antarctica van klimaatverandering? Hoe kan het dat de opwarming daar sneller gaat? En wat merken we er hier in Nederland van? Naar dat alles wordt belangrijk wetenschappelijk onderzoek gedaan; onderzoek van hoog in de atmosfeer tot diep in de oceaan, van pinguïnpoep tot algensoep. Bart reist mee met Nederlandse wetenschappers op het meest barre continent ter wereld. In een vijandige maar ook prachtige omgeving van sneeuw en ijs brengen zij de verborgen effecten van klimaatverandering in kaart.

Opwarming

De aarde als geheel warmt op, maar op sommige plekken gaat het harder dan andere. Het Antarctisch schiereiland is de afgelopen decennia veel sneller opgewarmd dan de rest van de wereld. De ijskap neemt er in rap tempo af en gletsjers trekken zich terug.

Het team van De Kennis van Nu (naast Bart ook regisseuse Saskia van Leeuwen en cameraman Wim Oosthoek) is 19 december vertrokken richting Antarctica. Ze verblijven eerst op de Britse basis Rothera waar het Nederlandse Dirck Gerritsz laboratorium staat, het eerste Nederlandse laboratorium op Antarctica dat in 2013 door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek ) werd opgezet. Begin januari reizen ze mee met het onderzoeksschip James Clark Ross. De Antarctische kustwateren zijn voor buitenstaanders in principe nog wel toegankelijk, maar voet aan wal zetten op het continent zelf is normaliter voorbehouden aan alleen onderzoekers. Dankzij de samenwerking van NWO met de British Antarctic Survey is het De Kennis van Nu gelukt om met een camerateam toegang te krijgen tot Antarctica.

Verslag

De reis is online te volgen via www.dekennisvannu.nl en op de radio via de uitzendingen van De Kennis van Nu op NPO Radio 5 (onder meer op 26 december om 21:00 uur en zijn ook online terug te luisteren). De tv-uitzendingen zijn op woensdag 4 en 11 februari om 19:20 uur op NPO 2.

© NTR

Reacties

Vanaf 2015 is huis kopen ingewikkelder

Nederland

■ Netwerk Notarissen lanceert online hulpmiddel voor huizenkopers

NEDERLAND – De huizenmarkt trekt de laatste maanden van 2014 weer aan. Per 1 januari 2015 wordt het kopen van een huis moeilijker omdat de hypotheekregels wijzigen. Omdat kopers vaker eigen geld in het huis stoppen, wordt de vraag met wie je het huis koopt en wie het huis erft als je doodgaat, steeds belangrijker. “Je moet meer huiswerk doen als je een huis koopt”, zegt Lucienne van der Geld namens Netwerk Notarissen. “Daarom hebben we een online tool gemaakt zodat je belangrijke financiële zaken niet vergeet bij het kopen van een huis”. Via www.huisjeboompjebeestjetest.nl krijgt een huizenkoper een lijst met persoonlijke tips en adviezen waarmee hij beter voorbereid een huis koopt.

Hypotheekregels

Eerder al werd de regel ingevoerd dat je bij een nieuwe hypotheek alleen nog hypotheekrenteaftrek krijgt als je ook aflost op je hypotheek. Per 1 januari 2015 komt daar nog een extra regel bij. Dit heet de loan-to-value-regeling. Dit is de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het koophuis. Tot 2018 wordt met deze regeling in stappen de aftrekbaarheid van hypotheken verlaagd. De loan-to-value is in 2015 103% van de waarde van het koophuis. Per 2018 wordt de loan-to-value maar 100%. Dit betekent dat je de kosten van het kopen van het huis, zoals de overdrachtsbelasting en andere kosten, zelf moet financieren.
Daartegenover staat dat vanaf 2015 de rente over een restschuld langer aftrekbaar blijft en dat je drie jaar lang hypotheekrenteaftrek hebt over het huis dat je nieuw hebt gekocht én het huis dat in de verkoop staat.

Eigen geld

Niet alleen de fiscale consequenties van het kopen van een huis moet op het lijstje staan van de huizenkoper. Het kopen van een huis – dat doe je maar een paar keer in je leven – moet goed worden voorbereid, ook op financieel gebied.

“Uit recent onderzoek van de ING blijkt dat kopers gemiddeld 23.000 euro spaargeld inbrengen. Met de eigenwoningschenking en familiebankieren zien we dat er ook geld van de ouders in het huis gaat. Daarom wordt de vraag met wie je het huis koopt en wie het huis erft als je doodgaat, steeds belangrijker,” licht Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen, toe. “Omdat we in de praktijk zien dat kopers in de drukke periode in het koopproces best essentiële onderdelen missen waarover ze beslissingen moeten nemen, hebben we besloten ze daarmee online te gaan helpen”.

Netwerk Notarissen ontwierp de huisjeboompjebeestjetest waarmee de aanstaande koper op verschillende vlakken informatie krijgt. Fiscale, financiële tips en adviezen maar ook over het koopproces en specifieke aandachtspunten bij het type woning dat wordt gekocht. Waar moet je aan denken als je een woonboot koopt en hoe zit het met de begunstiging van de levensverzekering? Na het invullen van de test krijgt de aanstaande huizenkoper een checklist die voor hem van toepassing is.

Reacties

Zeven jongeren aangehouden na meerdere strafbare feiten in Groningen

Groningen

STAD GRONINGEN – In de maand oktober heeft de politie zeven jongeren uit Groningen aangehouden. Het gaat om 11- en 12-jarigen welke onder andere worden verdacht van diefstal, mishandeling, bedreiging, vernieling en belediging.

In de wijken Paddepoel-Zuid, Selwerd, de Hoogte, Oranjebuurt en Noorderplantsoen vonden er verschillende incidenten plaats waarvoor de zeven verantwoordelijk worden gehouden. Ook kwamen er meerdere meldingen binnen dat mensen in het Noorderplantsoen bespuugd werden door jeugdigen.

De strafbare feiten werden gepleegd in augustus, september en oktober van dit jaar. De jongeren zorgden voor overlast. Jeugdagenten, wijkagenten en andere collega’s hebben de zaak onderzocht waardoor er zeven jongeren konden worden aangehouden. Sommige verdachten zijn 11 jaar en daardoor strafrechtelijk niet te vervolgen, wat echter niet wil zeggen dat zij vrijuit gaan. Er wordt gekeken in welk hulpverleningstraject zij terechtkomen.

Tegen de 12-jarige verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Reacties

Meer kansen op arbeidsmarkt na behalen heftruckcertificaat

Fryslân
Werkzoekenden Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel ronden opleiding succesvol af.

ACHTKARSPELEN / TYTSJERKSTERADIEL – Een groep werkzoekenden uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel heeft succesvol een heftruckopleiding afgerond. Maandag 22 december ontvingen de deelnemers het certificaat. Het behaalde heftruckcertificaat biedt meer kansen op de arbeidsmarkt. Een van de cursisten heeft dankzij de opleiding al een betaalde baan gevonden.

De deelnemers gingen de afgelopen weken gemotiveerd en met veel enthousiasme aan de slag. De heftruckopleiding bestond uit een theoretisch en praktisch deel. De opleiding werd verzorgd door Jolmers opleidingen uit Surhuisterveen en aangeboden door Team Werk en Inkomen ‘De Wâlden’ van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

© Gemeente Achtkarspelen

Reacties

Verdachte van 17 woninginbraken aangehouden in Harlingen

Fryslân

HARLINGEN – De politie heeft maandagmorgen een 23-jarige inwoner van Harlingen aangehouden. Hij wordt verdacht van tenminste zeventien woninginbraken in de afgelopen twee jaar.

De woninginbraken waarvan hij wordt verdacht zijn gepleegd in de plaatsen Harlingen, Franeker, Bolsward en Sneek.

De politie sluit meerdere aanhoudingen in dit onderzoek niet uit. Het onderzoek wordt gedaan door het woninginbrakenteam Fryslân.

Reacties

Twee belangrijke getuigen gezocht inzake overval op juwelier in Coevorden

Drenthe

COEVORDEN – In het onderzoek naar de overval op de juwelier in de Friesestraat van afgelopen vrijdag, zoekt de politie nog twee belangrijke getuigen.

Op de bewakingsbeelden is een vrouw met een paraplu te zien die voor de winkel langs loopt op het moment dat de daders komen aanrijden. De vrouw wordt door de daders op de scooter gehinderd en kan niet gewoon rechtdoor lopen.

Een andere getuige die we zoeken is een persoon in een scootmobiel. Deze rijdt voor de zaak langs als de daders naar buiten komen en wegrijden. Deze getuige keert de scootmobiel en rijdt achter de scooter van de daders aan.

De politie wil deze getuigen graag spreken. Zij worden gevraagd om contact op te nemen met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844.

Het onderzoek naar de overval is in volle gang. De drie verdachten worden vandaag voorgeleid.

Reacties

Kerstgift specialisten Martini Ziekenhuis naar Ebola-slachtoffers en Serious Request

Drenthe Fryslân Groningen

STAD GRONINGEN – De medisch specialisten van het Martini Ziekenhuis houden de traditie in ere een kerstgeschenk uit te reiken.

Elk jaar doneren zij in de kerstperiode aan een goed doel op het gebied van gezondheidszorg of welzijn buiten het eigen ziekenhuis. Het goede doel wisselt per jaar en wordt door een stemming onder alle specialisten gekozen.

Dit jaar behaalden na de telling twee goede doelen evenveel stemmen. Vandaar dat dit jaar het bedrag van 2.500 euro wordt verdeeld over Giro 555 ten behoeve van Ebola-slachtoffers en Serious Request 2014 voor meisjes en vrouwen die in conflictgebieden slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld.

© Martini Ziekenhuis

Reacties

Startsein project Slimme Stroom Ameland gegeven

Fryslân Waddeneilanden

AMELAND – Prins Carlos de Bourbon de Parme kon er vrijdag 19 december 2014 in het Natuurcentrum in Nes niet bij zijn om het startsein voor ‘Slimme Stroom Ameland’ te geven. Burgemeester Albert de Hoop las bij de opening een verklaring namens de prins voor, waarin hij Ameland feliciteerde en complimenteerde met het bijzondere project. Ook van gedeputeerde Tineke Schokker waren er mooie woorden voor het initiatief dat Ameland heeft genomen. Gedeputeerde Tineke Schokker, burgemeester Albert de Hoop en projectdeelnemer Doeke Visser verrichtten gezamenlijk de openingshandeling.

Binnen het project Slimme Stroom Ameland worden 45 brandstofcellen bij gemeentelocaties, ondernemers en bewoners op Ameland geplaatst die vervolgens collectief slim aangestuurd worden. De brandstofcel kan met zijn hoge rendement en snelle, flexibele regelbaarheid zorgen voor de nodige netstabiliteit van de elektriciteitsvoorziening. Ameland heeft hiermee een primeur in huis. Het project is met steun van het Waddenfonds en de Provincie Fryslân tot stand gekomen en draagt bij aan de doelstellingen om in 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie.

De brandstofcel

Brandstofcellen zetten waterstof, in dit geval verkregen uit aardgas, en zuurstof via een elektrochemisch proces om in elektriciteit. Het elektriciteitsrendement van de op Ameland toegepaste brandstofcellen ligt een factor 2 hoger dan dat van traditionele elektriciteits- centrales. Dit komt doordat de bij centrale elektriciteitsopwekking vrijkomende warmte in bijna alle gevallen niet kan worden benut en er daarnaast transportverliezen optreden.
Door het hoge rendement van de brandstofcel en het gebruik van aardgas is de CO2-emissie (per kWh) slechts een kwart van de emissie van een kolencentrale. Als de brandstofcel gebruik zou maken van biogas kan het systeem zelfs klimaatneutraal worden.
Om het Virtual Power Plant concept zo effectief mogelijk te kunnen toepassen, doet het Energy Transition Center van de Energy Academy Europe te Groningen aanvullend onderzoek naar het centraal aansturen van brandstofcellen.

Projectpartners

De projectpartners van Slimme Stroom Ameland zijn behalve de gemeente Ameland, Provincie Fryslân en het Waddenfonds, gashandelshuis GasTerra en BlueGeneration. Bij de uitvoering van het project zijn onder andere brandstofcelfabrikant Ceramic Fuel Cells, netbeheerder Alliander, Eneco Installatiebedrijven en de Amelander installateurs Faber- Wijnberg installatietechniek, Installatiebedrijf Bunicich, Installatiebedrijf Molenaar en Installatiebedrijf R. Oud betrokken.

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op www.slimmestroomameland.nl. Foto’s van de opening kunt u vinden op de facebookpagina van de gemeente Ameland.

© Gemeente Ameland

Reacties